Män förklarar saker för mig

Denna bok är en samling essäer skrivna av den amerikanske feministen/debattören Rebecca Solnit. Den inledande texten har sitt ursprung i en händelse på en fest som hon deltog. Hon kom i samspråk med en självmedveten man som på ett mästrande sätt berättade om en aktuell bok. Trots påpekanden kunde han inte ta emot att författaren (kvinnan) till boken stod framför honom.

Berättelsen blir till ett exempel på hur män kan bortse ifrån och inte se kvinnor framför dem. Det finns män som inte förmår se kvinnliga åsikter, behov etc. Flera av texterna i boken har ungefär det temat. Att män (inte alla) bortser från att kvinnor har egna behov eller har behov av att uttrycka sig själva.

Rebecca ger flera exempel på hur man snarare uppmanar kvinnor till att klä sig anständigt, inte besöka vissa platser ensamma etc. Man uppmanar inte männen att avstå från våldtäkt eller annat sexuellt betingat övervåld/utnyttjande. Ansvaret läggs helt och hållet på kvinnan.

Även om bokens texter är skrivna ur en amerikansk utgångspunkt är tankarna och jämförelserna universella. Det vore nyttigt för fler män att läsa de texter som Rebecca här samlat.

2 reaktioner till “Män förklarar saker för mig

Lämna en kommentar