Hur förintelsen planerades

hur_f-rintelsen_planerades_9789127154193_Jag har läst denna bok med underrubriken ”Wannseekonferensen 1942” skriven av den tyske historikern Peter Longerich.

Boken beskriver bakgrunden till att konferensen genomfördes och vad som var syftet med det korta möte det var. Det togs fram 30 kopior av det protokoll som formulerades inför och under mötet. Endast ett av dessa kopior har påträffats (nr 16).

Protokollet ligger som en viktig grund till att analysera de planer och tankar som den högsta ansvariga ledningen för judefrågans slutgiltiga lösning hade vid detta tillfälle. Det visar sig, enligt författaren att man inte var helt överens om hur detta skulle genomföras. Händelseutvecklingen ledde fram till en kompromiss om de två vägar som diskuterades. Det vill säga både att man direkt genomförde ett omfattande dödande av den judiska befolkningen. Men även att man delvis använde dem som en tvångsarbetskraft (åtminstone så länge de orkade innan döden kom).

Som en bilaga till boken finns protokollet översatt till svenska. Idag när vi vet vad som skedde känns det något onaturligt att läsa protokollet och dess omskrivningar och inte klart uttalade konsekvenser.

Detta är verkligen en viktig bok att läsa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s