Andra världskriget, del 1 och 2

wwiipocketdel1uryggwwiipocketdel2uryggJag har under en tid läst de två delarna som behandlar det andra världskriget. Böckerna är skrivna av den välkände historikern och författaren Antony Beevor. I dessa två böcker försöker han att beskriva samtliga de större konflikter som kan beröras till samlingsbegreppet ”det andra världskriget”. Bland annat lägger han mycket text till konflikten mellan Kina och Japan. Denna konflikt brukar annars behandlas ganska styvmoderligt. Även de strider som skedde mellan Sovjetunionen och Japan innan länderna formellt ingick i krigstillstånd behandlas ganska bra.

Utöver att de viktigaste och största krigshändelserna skildras behandlar han de politiska skeendena på ett ganska öppenhjärtigt sätt. Han meddelar gärna uppfattningarna om de viktigaste politiska ledarna. Bilderna om rationella och stora ledare revideras verkligen i denna bok. Detsamma gäller för de militära ledare han tar sig tid att närmare presentera i dessa två böcker.

Men det är klart att det är mycket som inte får plats i en beskrivning av ett sådant långt krig och de många händelser som skett. Det är dock en alldeles utmärkt ingång till att lära sig mer om detta krig som så har påverkat hur världen ser ut idag.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s