Djursholm – Sveriges ledarsamhälle

1415636760666870Mikael Holmqvist, sociolog och professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, har genomfört en omfattande och ambitiös sociologisk studie över samhället Djursholm. Resultaten har han sammanställt i denna bok med den relevanta och träffande rubriken. Förlaget sammanfattar väldigt väl syftet med boken:

Djursholm är ett samhälle med en unik aura och förmåga att socialt upphöja sina invånare till ledare, särskilt de barn och ungdomar som växer upp där. Författaren Mikael Holmqvist, som intervjuat ett stort antal boende och arbetande i Djursholm och genomfört omfattande fältstudier i samhället under flera års tid, undersöker flera viktiga frågor som beteckningen Sveriges ledarsamhälle väcker, med betoning på hur Djursholm påverkar det övriga Sverige i en social, moralisk och politisk bemärkelse.

Trots att det har tagit mig väldigt lång tid att slutföra läsandet av boken så  har det varit väldigt intressant att ta del av innehållet. Boken är full av citat från människor som Mikael, antingen har pratat med eller hämtat från andra källor.

Syftet med att skapa detta samhälle var tydligt från början och det är uppenbart att man lyckats bibehålla den aura och anda som finns i Djursholm. Det är inte vem som helst som kan bosätta sig på denna plats. Det krävs att man antingen är infödd på platsen eller har tillräckligt stor plånbok för att köpa sin bostad.

I Djursholm finns inga boenden avsedda för mindre bemedlade. Genom det politiska inflytande har man lyckats förhindra sådana planer som skulle kunna innebära områdets förflackning. Det gäller oavsett att man inte längre är egen kommun utan endast en del av Danderyds kommun.

Det är uppenbart att de som bor där inte är särskilt annorlunda än oss övriga. Dock är de uppfostrade till att verka större än vad de är. De må vara artiga, belevade, snyggt klädda och tänker på sitt utseende. De bor i ett samhälle där det är viktigt att kunna visa upp höga betyg för att kunna ha vägen fri till den högre utbildning som leder till välbetalda arbeten och den status de för med sig.

Samhället premierar en slags konsensus och en viss sorts likriktning i sättet att bete sig och vara.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s