Sovjets barnbarn

sovjetsbarnbarn-200x295Kalle Kniivilä har besökt ett antal miljöer i Estland, Lettland och Litauen som är ryskspråkigt dominerade. De idag självständiga länderna har valt delvis olika vägar när det gäller minoritetsspråken (med ryskan som dominerande). Estland och Lettland kräver kunskaper i majoritetsspråket och kunskaper om det politiska systemet för att man ska beviljas medborgarskap. Litauen som hade, i förhållande till de övriga två länderna, ett betydligt mindre inslag av rysktalande valde att bevilja samtliga boende i landet medborgarskap i samband med att man blev en självständig nation.

Boken och texterna syftar till att presentera hur situationen är bland de rysktalande befolkningsgrupperna i de olika länderna. Estland och Lettland har ganska stora grupper som idag saknar medborgarskap eller som har valt att bli ryska medborgare. Samtidigt har man ställt krav på att skolutbildningen till största delen ska ske på det aktuella landets majoritetsspråk. Detta kommer att leda till att allt fler kommer att kunna bli medborgare.

Författaren diskuterar huruvida de rysktalande känner större samhörighet med Ryssland eller med det land vari man bor. Samtidigt är det jun inte som så att alla rysktalande har rysk bakgrund. Många kom inflyttade från många olika delar av det gamla Sovjetunionen (utanför dagens Ryssland).

Boken har varit ganska intressant läsning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s